مقدمه
انسان هر زمانی که برای انجام کاری نیاز به یک یا ترکیبی از سه خصیصه سرعت، دقت و قدرت داشته به سمت تهیه، ساخت یا اختراع ماشینی رفته است. اگر این تعریف را بپذیریم که ماشین ابزاری ساخته انسان جهت انجام کار یا کارهایی است، کامپیوتر نیز یک ماشین است اما با یک تفاوت اساسی و آن اینکه برخلاف اغلب ماشینها، کامپیوتر به جای ماده با اطلاعات سر و کار دارد.
کار با کامپبوتر با اطلاعات چند جنبه دارد، اولا به عنوان یک ماشین محاسبه، سریع، دقیق و قوی می تواند اعمال ریاضی را در مورد اعداد و ارقام اعمال نماید. ثانیا به عنوان یک ماشین اطلاعاتی می تواند از هر ابزار دیگری سریعتر، دقیقتر و قوی تر اطلاعات رقمی و حرفی را کسب، ذخیره، پردازش و منتقل نماید. ثالثا با تبدیل اصوات و تصاویر به کدهای رقمی توانسته بزرگترین انقلاب را در ارتیاطات باعث گردد. و بالاخره در حیطه ای که خاص انسان تصور می شد، یعنی (هوشمندی) وارد عمل شده است. اگرچه تعریف دقیق هوش و هوشمندی ممکن نیست اما می توان زمینه هایی محدودتری را تعریف نمود مثل سیستمهای خبره، منطق، پردازش زبانهای طبیعی، یادگیری، تشخیص الگوها، روباتیک و ... همه این مقولات نو مربوط به دانش نوینی به نام (هوش مصنوعی) می باشد، که در 50 سال عمر خود یکی از مطرح ترین و انقلابی ترین موضوعات علمی بوده و بدون شک ژرفترین اثرات را برتمدن انسانی خواهد گذاشت. در یک کلام اگر قرن آینده قرن اطلاعات و ماشین آن کامپیوتر، باید دانش آن قرن را (هوش مصنوعی) دانست.
این نوشته درباره سیستم های مبتنی بر دانش یا سیستم های خبره است که تاکنون ایجاد شده اند. این قبیل سیستم ها زمینه اصلی بررسیشان مرهون رشته دیگری از مطالعات یعنی هوش مصنوعی می باشد. ایده های هوش مصنوعی به عنوان یک زمینه جدید برای بررسی و مطالعه در دهه 1940 شکوفا شد. بیش از 50 سال از موفقیت هایی که در زمینه هوش مصنوعی حاصل شده است می گذرد که در این مدت شکست هایی نیز تجربه شده است. این فصل با یک تاریخچه مختصر در مورد هوش مصنوعی و سیستم های مبتنی بر دانش شروع می شود به طوری که خواننده بتواند درک درستی از مسائل این شاخه استدلالی از علم کامپیوتر بدست آورد.
مقدمات هوش مصنوعی
تحقیق در مورد هوش مصنوعی در دهه 1940 که مصادف با پدیدار شدن اولین نسل از کامپیوتر ها در مراکز تحقیقاتی بود شروع شد. اصول اولیه ماشین منطق که در ریاضیات پایه ریزی شده بودبا تلاش کرت گاول، آلونز و چرچ آلن تورنیگ مهیا شد. همچنین وایت هدراسل در سال 1913 به تولید روشهای صوری در استدلال منطقی کمک شایانی کرد. تحقیق عمده همه این افراد روی موضوع حاسبهای احتمالی و پیشنهادی متمرکز می شد.