موضوع پروپوزال: بررسی نقش اجرای مالیات بر ارزش افزوده در شفاف سازی مالیاتی رشته: مدیریتمقطع: کارشناسی ارشد فرمت فایل: WORD قابل ویرایش (Doc یا Docx)
امروزه مالیات ها به عنوان یکی از ابزارهای سیاست های مالی دولت نقش تعیین کننده ای در رشد و ثبات اقتصادی ایفا می کند. و نقش مالیاتی در کشورها عموماً حول سه هدف عمده اجتماعی، اقتصادی و بودجه ای تعریف شده اند. در بعد اجتماعی مهمترین هدف همانا بهبود توزیع درآمد بین طبقات مختلف درآمدی است. هدف اقتصادی از وضع مالیات بر اقشار مختلف عبارت است از تخصیص بهینه منابع بین بخش های مختلف اقتصادی و کنترل نوسانات احتمالی در اقتصاد و در نهایت هدف بودجه ای اخذ مالیات را می توان تامین منابع مالی دولت قلمداد نمود. بنابراین تعیین سیاست های مالیاتی، به شکلی که اهداف مذکور تا حد قابل قبولی به دست آورد، یکی از مسائل بسیار مهم در حوزه سیاستگذاری می باشد. و اهمیت افزایش درآمدهای مالیاتی را نشان می دهد. بر این اساس و با توجه به جایگاهی که مالیات در اجتماعی-اقتصادی کشور ها دارا هستند و همچنین با توجه به چالش های اخیر که در زمینه وضع مالیات بر اصناف رخ داد و فراز و نشیب های زیادی که در طول چند سال گذشته حول مبحث مالیات بر ارزش افزوده به وجود آمده است، مرکز تحقیقات و بررسی های اقتصادی اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران به منظور ارزیابی عملکرد و شناسایی چالش های پیش روی مالیاتی فعلی اقدام به اجرای طرح نظرسنجی از هیات نمایندگان اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران درمورد مالیاتی نموده است. یکی از مشخصه های اصلی های مالیاتی در کشورهای توسعه یافته همانا توانایی و کارایی آن در شناسایی منابع اخذ مالیات یا همان پایه های مالیاتی است (آقایی، 1380) پایه مالیاتی در واقع همان مبنای دریافت مالیات است که می تواند ارزش افزوده باشد. اهمیت گسترش پایه مالیاتی به عنوان یکی از اصول اساسی سیاست های مالی در طرح ساماندهی اقتصاد کشور، تهیه شده توسط معاونت درآمدهای مالیاتی وزارت امور اقتصادی و دارایی، زمینه های اجرایی مالیات بر ارزش افزوده با در نظر گرفتن خصوصیات فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی در کشور فراهم شد. در ایران نیز که به طور سنتی از مشکلات و دشواری های زیادی در سر راه اخذ مالیات، ازجمله فرار مالیاتی و ضعف سیستم مالیاتی در شناسایی مؤدیان رنج می برد بنابراین هدف عمده از اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده، شفافیت مالیاتی است.
مالیات بر ارزش افزوده به دلیل انتقال مالیات در زنجیره تولید- توزیع و همچنین استفاده از فاکتورنویسی، ماهیت خودکنترلی خواهد داشت بنابراین مالیات بر ارزش افزوده به خودی خود می تواند باعث شفاف سازی مبادلات، کاهش حجم اقتصاد زیرزمینی و فرار مالیاتی شود. با وجود تاکید برنامه های پیشین توسعه، شواهد نشان می دهد که مالیاتی نتوانسته است نقش خود را در زمینه افزایش سهم درآمدهای مالیاتی و شناسایی پایه های دقیق مالیاتی به خوبی ایفا نماید. قوانین مالیاتی هرچند شفاف باشند در مرحله اجرا و نظارت نیازمند دقت و حساسیت فراوانی هستند تا بتوانند مالیاتی را در دستیابی به اهداف مورد نظر رهنمون سازند. (طهماسبی، 1383) یکی از معضلاتی که سیستم مالیاتی ایران با آن روبرو است مسئله شفاف سازی است که در این عرصه به چشم می خورد فرایند مالیاتی را می توان از لحاظ ترتیب زمانی به تدوین و تصویب قانون، شناسایی مودیان، تشخیص مالیات، کنترل و بازبینی تشخیص ها، طرح اعتراض به مالیات تشخیصی و نهایتاً وصول مالیاتی تجزیه کرد ضعف و عدم شفاف سازی سیاست های مالیاتی در هر یک از این مراحل می تواند اهداف قانون گذار را با موانع فراوانی مواجه کند. (پناهی، 1389).