دسته: مدیریت
حجم فایل: 1805 کیلوبایت
تعداد صفحه: 26
الگوی تصمیمگیری چند معیاری برای سیستم پیشرفته repair-to-order و disassembly-to-order system
اوندر اوندرمیرa، سورندا م. گوپتا b
aدپارتمان مهندسی صنایع، دانشگاه فنی ییلدیز، بلوار بارباروس، بسیکتاس 34349، استانبول، ترکیه
b دپارتمان مهندسی صنایع و مکانیک، ساختمان مهندسی اسنل 334، دانشگاه شمال شرقی، خیابان 360 هانتینگتون، بوستون، MA 02115، ایالات متحده آمریکا
1. مقدمه
پیشرفتهای سریع تکنولوژیکی به در دسترس بودن محصولات با تکنولوژی بالا در قیمتهای پایین انجامیده است در نتیجه برای مشتریان جهت ارضای تمایل خود برای خرید محصولات جدیدتر- حتی پیش از این که محصولات فعلی که نیازهای تکنولوژیکی آنها را در زندگی رفع میکند- از نظر اقتصادی مقرون به صرفه است. افزایش گردش مالی چنین محصولاتی، باعث میشود کالاها سریعتر در دسترس قرار گیرند، منابع استفادهنشده کاهش یابند و محلهای دفن زباله به دلیل نگرانیهای زیست محیطی ناپدید شوند. با افزایش آگاهی عمومی در خصوص مباحث زیستی، قوانین زیست محیطی و مشتریان، تولیدکنندگان را مجبور به مدیریت پایان عمر محصولات (EOLPs) به شیوهای مسئولانه هستند. تولیدکنندگان تلاش میکنند انتظارات مشتریان و قوانین دولتی را با ترکیب مفهوم بازیابی محصول توسط الگوهای تولید برآورده کنند. بازیابی محصول، استفاده از منابع دست اول را با بازیابی موارد باقیمانده در (EOLPs) کاهش میدهد که به نوبه خود با ایجاد بازارهای جدید برای مواد بازیافتشده با استفاده از اجزاء و محصولات بازتولیدشده باعث افزایش منافع اقتصادی میگردد. در هر حال، بازیابی محصول با عدم قطعیت همراه است زیار شرایط بازیافت همواره شناختهشده نیست. این عدم قطعیتها موجب چالشهای بزرگی در بازیابی محصول میشود (Fleischmann et al.)
مدیریت EOLPs شامل تمیزکردن، جداسازی قطعات، طبقهبندی، بازرسی، بهبود و بازیابی یا دفع محصول است. بازیابی ممکن است بسته به شرایط EOLPs به یکی از روشهای زیر انجام شود: بازیابی محصول (نوسازی، بازسازی، تعمیر) ، بازیابی اجزاء (جایگزین کردن) و بازیابی مواد (بازیافت). روشی که در سالهای اخیر توجه زیادی به آن شده است، جداسازی قطعات برای سفارش است (DTO). هدف سیستم DTO، تکمیل اجزاء و درخواست مواد با جایگزین کردن EOLPs است.
قیمت: 16,000 تومان